Pizza góralska

Pizza góralska – co to takiego, jak się ją przyrządza i jakie ma składniki?

Jedzenie pizzy większości z nas kojarzy się z fajnie spędzonym czasem z drugą połówką bądź z przyjaciółmi. Często też z imprezą trwającą aż do samego rana lub odwrotnie – oglądaniem telewizji i ulubionych seriali w domowym zaciszu. Tak czy inaczej, pizza to inny wymiar smaku, szczególnie gdy mowa o góralskiej. Smak, który uzależnia, wciąga i nie pozwala o sobie zapomnieć. Jak wygląda dobra pizza góralska, gdzie ją kupić i dlaczego miejscem tym jest to Pizzeria Zakopane F**king Good? Dowiedz się już dziś!

Co to jest pizza góralska?

Pizza góralska to przysmak, który tylko z nazwy smakuje góralom. Tak naprawdę jest zupełnie inaczej – dobra pizza góralska, w której znajdziemy grubaśne plastry oscypka, pociosane kawałki boczku i, co oczywiste, mnóstwo smacznej i słodkiej żurawiny, jest daniem, któremu ciężko się oprzeć. Ale uprzedzamy – nie zawsze.

Przyrządzenie prawdziwie góralskiej pizzy wymaga mnóstwa zaangażowania oraz chęci, a także wiedzy na temat łączenia smaków i doświadczenia w profesjonalnej kuchni. Z tego względu są w stanie przygotować ją wyłącznie mistrzowie dobrej kuchni.

Nasz F**king Good staff szkoli się od lat. Jedni jeżdżą na szkolenia organizowane przez kucharzy z zagranicy, inni z kolei poznają nowe zasady pracy u krajowych masterów. To właśnie ta różnorodność sprawia, że przyrządzane przez nas pizze charakteryzują się czymś, co trudno znaleźć w innym lokalu. A góralska jest tego dobitnym przykładem – smacznym, ale i zgodnym ze sztuką, dlatego też wpisuje się w smakowe gusta najbardziej wymagających miłośników pizzy.

Pizza Góralska – przysmak nie tylko dla górali

Co to jest pizza góralska? To danie, łączące ze sobą kilka standardowych składników, które nie bez powodu kojarzą się z górskim klimatem – między innymi z chodzeniem po Krupówkach i zwiedzaniem Zakopanego. Lecz nie tylko – kojarzą się oczywiście również ze smakiem nie do pobicia. Wśród głównych składników musi znaleźć się:

  • Oscypek – oscypkowi przypada pierwszoplanowa rola w pizzy góralskiej. Nie jest to dzieło przypadku. Wędzony ser zachwyca swoim smakiem, niezwykłym aromatem, a nawet wspaniałą konsystencją. Znakomicie się roztapia i rozpływa w ustach, dzięki czemu doskonale uzupełnia każdą pizzę – stanowi jej nierozłączny element. Oscypek kojarzy się z górami. Rejon Podhala zresztą nie bez powodu szczyci się tym smakołykiem, ponieważ to właśnie tutaj był produkowany już w XV wieku. Natomiast pierwszy spisany przepis jest datowany na rok 1748, i od tego czasu sposób wykonania oraz składniki pozostają niezmienione.
  • Żurawina – kolejny smak, który kojarzy się z Podhalem. Słodki i intensywny znakomicie komponuje się zarówno z oscypkiem, jak i całą resztą składników. Uzupełnia i nadaje aromatu, bez którego pizza góralska byłaby jedynie…pizzą.
  • Boczek – lubimy mięso. Przynajmniej w większości przypadków. Boczek komponuje się idealnie zarówno z oscypkiem, nieco słonym, jak i żurawiną, słodką i bardzo intensywną w smaku. Bez boczku nie ma co startować do pizzy góralskiej!

Pizza z oscypkiem – jak ją przyrządzić?

Pizza z oscypkiem i pizza z żurawiną to dwa warianty pizzy góralskiej wybierane zdecydowanie najczęściej przez rodowitych mieszkańców Podhala oraz przyjezdnych turystów. Czy da się ją przyrządzić samodzielnie? No cóż, da się, pytaniem jest jednak to, z jakim skutkiem. Przygotowanie dobrej pizzy to czasochłonny proces, który wymaga nie tylko wolnego popołudnia (a mało kto je ma!), lecz także sporej wiedzy, obycia w zakresie łączenia smaków, no i dostępu do kilku profesjonalnych urządzeń AGD. Czy to naprawdę rocket science? No cóż, zdecydowanie tak.

Chcesz jednak przyrządzić pizzę samodzielnie? Pomożemy. Oczywiście w ramach naszych możliwości, wielu tajników wspaniałej pizzy wolimy nie zdradzać!

Zacznij od ciasta

Należy zacząć od przygotowania ciasta. To trudny etap, który trzeba rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z cukrem w wodzie i dodania dwóch łyżek mąki. Odczyn, oczywiście po zmieszaniu i dokładnym połączeniu wszystkich składników, należy odstawić na kilkanaście minut do ciepłego miejsca. Po odstaniu, do odczynu dodajemy sól oraz oliwę, po czym wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Potem znowu czekamy – tym razem jednak około godziny. Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach przez parę chwil i rozwałkowujemy do wielkości docelowej pizzy. Nie musimy chyba mówić, że im większa, tym lepsza?

Przejdź do sosu

Bez sosu pizza nie byłaby pizzą, i to nie tylko góralska, lecz tak naprawdę również każda inna. Na szczęście będzie tu znacznie łatwiej. Przygotowanie sosiku rozpocznij od wybrania dobrego rondelka. Należy wlać do niego sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru, nieco soli oraz pieprzu w celu doprawienia wedle smaku. Gotuj aż do chwili, gdy sos uzyska jednolitą, gęstą konsystencję. Z pewnością nie chcesz, żeby rozlał się po całym cieście niczym woda.

Dodaj składniki

Dotarliśmy do trzeciego kroku! Gratulacje. Samo ciasto z sosem to jeszcze nie jest pizza góralska, lecz jej dobra baza. Na wierzch wyrobionego i rozwałkowanego ciasta należy dodać sos, rozsmarować go równomiernie aż do brzegów. Teraz się zaczyna prawdziwa zabawa – na sos daj składniki będące dumą Podhala. Zacznij od cebuli i mięsa, może być boczek lub kiełbasa, a skończ na oscypku – im więcej, tym lepiej. Ten z kolei uzupełnij łyżeczką żurawiny. Teraz czekaj. Dość długo, bo około kilkudziesięciu minut. Piecz ciacho w 200 stopniach. Co pozostaje na koniec? Życzyć smacznego i zjeść pizzę góralską ze smakiem!

Doskonałą alternatywą będzie zamówienie pizzy góralskiej w naszej pizzerii, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że wszystko zostanie dopięte na ostatni….kęs!

Czy pizzy góralskiej da się oprzeć?

Oj, nie da się, wiemy o tym doskonale w naszej Fu**ing Good Pizzerii Zakopane. Mamy trzy rodzaje pizzy góralskiej: gaździna, gazda i górska, każda z innymi składnikami. Jedna słodka z żurawiną, druga lekko kwaśna w ogórkiem kiszonym i cebulą i trzecia z obficie rosnącymi w górach rydzami. Każdy mistrz kuchni też o tym wie, podobnie jak nasi klienci, dla których weekend bez góralskiej pizzy jest straconym czasem wolnym. Smak potrafi zachwycić nawet prawdziwych sceptyków, którzy do tej pory zajadali się wyłącznie Serową, Capriciosą czy innymi wariantami znanymi na całym świecie wśród smakowych wyjadaczy.

Pizzy góralskiej nie da się jednak pomylić z niczym innym. Pizza z żurawiną zachwyca przede wszystkim tych, którzy w Zakopanem widzą swój dom lub miejsce wypoczynku w każdej chwili wolnej od pracy, zajęć i natłoku codziennych obowiązków. Pizza z oscypkiem nie bez powodu kojarzy się z rejonem będącym sercem południowej części naszego pięknego kraju.

FAQ:

1. Co to jest pizza góralska?

Pizza góralska to smakołyk, który ma przede wszystkim przywodzić na myśl rejon Podhala, dlatego znajdziemy w niej oscypek, kiełbasę lub boczek, a także żurawinę. Jest niezwykle smaczna, tradycyjna i pożywna, dlatego sięgają po nią również klienci chętni sytych posiłków.

2. Pizza z oscypkiem – jak ją przyrządzić?

Pizza z oscypkiem wymaga sporego zaangażowania ze strony kucharza. Trzeba wyrobić dobrą bazę. Wyrośnięte ciasto polewamy sosem, po czym układamy kawałki boczku i dodajemy pozostałe składniki, w tym jak najwięcej oscypka. Na końcu całość należy koniecznie posmarować żurawiną i piec w temperaturze około 200 stopni przez 20 minut. Warto dorzucić krążki cebuli dla smaku.

3. Czy pizza z żurawiną i oscypkiem to dobre danie na imprezę?

Zdecydowanie tak! Pizza z żurawiną to doskonały pomysł nawet na dużą imprezę, kiedy to chcemy zadowolić pysznym smakiem wszystkich gości. Takie danie zawsze się sprawdza, niezależnie od charakteru przyjęcia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *